ARGENTYNA: HUMITAS, czyli kukurydziane gołąbki

Humitas są bardzo popularną przekąską w Ameryce Południowej. Spotyka się je w kuchni argentyńskiej, chilijskiej, ekwadorskiej, peruwiańskiej czy boliwijskiej. W zależności od regionu przyrządza się je na słodko lub słono. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie. Ja podaję przepis na słone humitas prosto z północnej Argentyny (prowincja Salta) przyrządzane na parze.

Kukurydziane “gołąbki” podaje się z ostrym sosem z owoców tamarillo, niestety niedostępnym w Polsce. Zamiast tamarillo, możemy użyć po prostu pomidorów!

Humitas świetnie się prezentują jako przekąska, są bardzo sycące i pyszne.

Składniki (4 osoby):

Farsz:

5 kolb kukurydzy z liścmi

50 g startego żółtego sera lub 1 kulka mozarelli

1 duża posiekana cebula

1 łyżeczka nasion kolendry (jeśli nie posiadamy nasion, możemy użyć świeżą, posiekaną kolendrę)

2 posiekane ząbki czosnku

1 filiżanka mąki kukurydzianej

3 łyżki śmietany 18%

2 jajka

Sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia

Ostry sos pomidorowy:

4 dojrzałe pomidory (lub owoce tamarillo)

Mała papryczka chili

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka wody

Sól do smaku

Wykonanie:

Humitas

Obrać kolby kukurydzy z liści i wyłuskać ziarna. Należy uważać, aby nie naruszyć liści. Będą nam potrzebne, aby umieścić w nich farsz.

Liście kukurydzy gotować we wrzącej wodzie aż zmiękkną. Odstawić na talerz.do wystygnięcia.

Kukurydzę, cebulę, ser, czosnek, kolendrę, mąkę kukurydzianą i śmietanę umieścić w mikserze (lub w garnku i użyć blendera) i miksować aż powstanie pure. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rozłożyć duże liście kukurydzy (jeśli będą małe, należy złączyć dwa liście nakładając jeden na drugi) i umieścić w każdym z nich po 1 kopiastej łyżce pure. Zawinąć dokładnie brzegi liści formując paczuszki (jak nasze gołąbki). Z jednego liścia wyciąć cienkie paseczki i przewiązać każdego “gołąbka”.

W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Ułożyć w nim kukurydziane “gołąbki” przykrywając je pozostałymi liśćmi kukurydzy. Gotować na parze na małym ogniu ok 35 minut.

Ostry sos pomidorowy:

Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu z dodatkiem wody przez 3-5 minut.

Zdjąć z ognia. Dodać sok z limonki i kolendrę. Doprawić solą.

Humitas serwuje się na ciepło i podaje z ostrym sosem pomidorowym. Sos podaje się na zimno lub na ciepło w zależności od upodobań.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Humitas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *