Arepas – pochodzenie tego placka przygotowywanego z mąki kukurydzianej sięga wielu wieków wstecz, kiedy Indianki z plemion tubylczych mieliły kukurydzę między dwoma gładkimi kamieniami, formowały z niej kulki i piekły na narzędziu o nazwie „aripo”, od którego pochodzi nazwa dania. Dziś arepas jest najpopularniejszą wenezuelską potrawą, goszczącą na każdym tutejszym stole niezależnie od pory dnia, okazji czy statusu społecznego.
Istnieje wiele odmian arepas – pieczone, smażone lub grillowane. Przyrządza się je na ostro, na słodko, z dodatkiem skórki wieprzowej czy anyżku. Placki zastępują chleb, ale najczęściej spożywa się je z nadzieniami. Odmiany farszów wypełniających arepas są nieograniczone i zależą od kulinarnej inwencji kucharza. Oczywiście istnieją odmiany klasyczne (arepas kokosowe, serowe, z manioku jadalnego, z serem i kurczakiem…).
Moja ulubiona wersja to reina pepiada, czyli arepas z farszem z awokado i kurczakiem:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 i ½ szklanki ciepłej wody (w trakcie wyrabiania ciasta może się okazać, że będzie trzeba dolać więcej wody)
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz z awokado i kurczakiem:
1 duża pierś z kurczaka
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Ciasto: do miski wlać wodę i ją posolić. Dodać mąkę. Na początku mieszać widelcem lub łyżką aż składniki się połączą. Następnie należy wyrabiać ciasto rękami aż mąka całkowicie wchłonie wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, która nie będzie przylepiać się do rąk.
Umyć ręce i formować kulki z ciasta o wielkości klopsików, które następnie należy zmiażdżyć ręką w celu uzyskania okrągłego placka o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 8-10 cm.
Na patelni (może być grillowa) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy kukurydziane placki po 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone arepas odstawiamy na talerz i przykrywamy ściereczką, aby nie wystygły.
Przygotowanie farszu:
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Następnie mięso pokroić na małe kawałki i posolić. Cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę z kurczakiem z dodatkiem czosnku. Przyprawić pieprzem do smaku.
Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do kurczaka i cebuli. Dodać majonez i całość dokładnie wymieszać.
Arepas przeciąć wzdłuż na pół nie przecinając do końca placka (musi powstać kieszonka w rodzaju pity) i wypełnić farszem.
Smacznego!