KOLUMBIA: PLANTACJE KAWY

Prażenie kawy, Kolumbia, Salento

Przed przyjazdem do Kolumbii spytałam kilku znajomych z czym kojarzy im się ten kraj: kokaina i kawa – to pierwsze przychodzące na myśl odpowiedzi. Ciężko jest stwierdzić czy to właśnie biały czy czarny z lokalnych produktów bardziej przyciąga światową uwagę.

Na szczęście w Kolumbii łatwiej można uzależnić się od kawy niż od narkotyków. Na tutejszych zielonych wzgórzach, w cieniu bananowców i drzew pomarańczowych rozciągają się plantacje tego jednego z najbardziej pożądanych produktów na świecie. Tutejszy klimat sprawił, że jakość kolumbijskiej kawy nie ma sobie równych, a kraj jest jej trzecim światowym producentem (pierwsze miejsce zajmuje sąsiednia Brazylia, a drugie należy do Wietnamu).

Jak więc powstaje kawa zanim trafi do naszej porannej filiżanki w postaci aromatycznego napoju? Odpowiedź znalazłam w przepięknym regionie Salento na trzech z licznych rodzinnych plantacji kawy.

Krok pierwszy: Sadzenie – krzewy kawowca są wiecznie zielone i osiągają wysokość do ok. 1 metra. Sadzi się je na polach tarasowych pomiędzy bananowcami oraz drzewami awokado, które dając cień chronią krzewy przed palącym słońcem. Dodatkowo dla ochrony przed szkodnikami plantatorzy sadzą owoce cytrusowe – drzewa pomarańczowe i krzewy ananasa, których zapach odstrasza insekty i pasożyty. Potrzeba od dwóch do trzech lat zanim krzewy zaczną rodzić pierwsze owoce. Przez kolejnych 25 lat można zbierać z nich kawę, jednak przeciętnie po 17 latach zaprzestaje się zbiorów z krzewów, gdyż jakość oraz ilość owoców znacząco spada.

Krok drugi: Zbiory – w Kolumbii kawę zbiera się dwa razy do roku. Największe zbiory przypadają na porę deszczową w listopadzie i grudniu. Mniejsze odbywają się od kwietnia do maja. Dojrzałe owoce zbierane są ręcznie.

Krok trzeci: Pozyskiwanie ziarna – za pomocą specjalnej maszyny (przypominającej większy lub mniejszy walec z korbką) oddziela się łupinę od ziarna, które ma kolor żółty. Następnie ziarna moczone są w wodzie, aby pozbawić je cukru. Łupiny używane są jako kompost dla krzewów kawowca.

Krok czwarty: Suszenie – trwa od 1 do nawet 3 tygodni. Pogoda odgrywa kluczową rolę. Jeśli pada i jest mało słońca proces jest dłuższy.

Krok piąty: Oczyszczanie ziaren – za pomocą kolejnej maszyny (rodzaj młynka, w którym można również mielić kawę) następuje drugie obranie ziaren, tym razem z suchej łupinki.

Krok szósty: Palenie – ziarna umieszczane są w garnku i palone są przez kilka godzin na kuchni kaflowej. Jest to proces, od którego zależy smak późniejszego napoju. Nieprawidłowe palenie kawy może spowodować utratę smaku, a nawet kofeiny. Dopiero po wypaleniu ziarna nabierają charakterystycznego, znanego zapachu.

Krok siódmy: Tak przygotowana kawa rusza w świat. Kolejne etapy zależą już od nas!

*****

W Kolumbii uprawia się dwa gatunki kawy: robusta i arabica.

Między innymi z powodu przemytu tego pierwszego produktu zamknięta jest granica lądowa pomiędzy Kolumbią i Panamą. Zwalczające się karte i niestabilna sytuacja nie pozwalają na przebycie tej pięknej trasy.

Rodzinna plantacja kawy w Salento, Kolumbia
Rodzinna plantacja kawy w Salento, Kolumbia
Kwiat kawowca
Kwiat kawowca
Owoc kawy, prosto z krzaczka
Owoc kawy, prosto z krzaczka
Owoce kawy, prosto z krzaczka
Owoce kawy, prosto z krzaczka
Suszenie ziaren kawy
Suszenie ziaren kawy
Obieranie ziaren kawy
Obieranie ziaren kawy
Obrane ziarna kawy
Obrane ziarna kawy
Obieranie ziaren kawy
Obieranie ziaren kawy

Palenie ziaren kawy
Palenie ziaren kawy

Bananowce chronią krzaki kawy przed słońcem
Bananowce chronią krzaki kawy przed słońcem
Plantacja kawy, Salento, Kolumbia
Plantacja kawy, Salento, Kolumbia
Krzewy kawy
Krzewy kawy
Krzewy kawy
Krzewy kawy

Krzewy kawy

Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Kwiat ananasa
Kwiat ananasa

Krzew kawowca
Krzew kawowca

Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Plantacja kawy, Kolumbia
Salento, Kolumbia
Salento, Kolumbia
Wzgórza Salento, Kolumbia
Wzgórza Salento, Kolumbia
Wzgórza Salento, Kolumbia
Wzgórza Salento, Kolumbia
Obrane ziarna kawy
Obrane ziarna kawy
Suszenie ziaren kawy
Suszenie ziaren kawy
Suszenie ziaren kawy
Suszenie ziaren kawy


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /domains/miaventura.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *