Humitas są bardzo popularną przekąską w Ameryce Południowej. Spotyka się je w kuchni argentyńskiej, chilijskiej, ekwadorskiej, peruwiańskiej czy boliwijskiej. W zależności od regionu przyrządza się je na słodko lub słono. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie. Ja podaję przepis na słone humitas prosto z północnej Argentyny (prowincja Salta) przyrządzane na parze.
Kukurydziane “gołąbki” podaje się z ostrym sosem z owoców tamarillo, niestety niedostępnym w Polsce. Zamiast tamarillo, możemy użyć po prostu pomidorów!
Humitas świetnie się prezentują jako przekąska, są bardzo sycące i pyszne.
Składniki (4 osoby):
Farsz:
5 kolb kukurydzy z liścmi
50 g startego żółtego sera lub 1 kulka mozarelli
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka nasion kolendry (jeśli nie posiadamy nasion, możemy użyć świeżą, posiekaną kolendrę)
2 posiekane ząbki czosnku
1 filiżanka mąki kukurydzianej
3 łyżki śmietany 18%
2 jajka
Sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia
Ostry sos pomidorowy:
4 dojrzałe pomidory (lub owoce tamarillo)
Mała papryczka chili
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka wody
Sól do smaku
Wykonanie:
Humitas
Obrać kolby kukurydzy z liści i wyłuskać ziarna. Należy uważać, aby nie naruszyć liści. Będą nam potrzebne, aby umieścić w nich farsz.
Liście kukurydzy gotować we wrzącej wodzie aż zmiękkną. Odstawić na talerz.do wystygnięcia.
Kukurydzę, cebulę, ser, czosnek, kolendrę, mąkę kukurydzianą i śmietanę umieścić w mikserze (lub w garnku i użyć blendera) i miksować aż powstanie pure. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozłożyć duże liście kukurydzy (jeśli będą małe, należy złączyć dwa liście nakładając jeden na drugi) i umieścić w każdym z nich po 1 kopiastej łyżce pure. Zawinąć dokładnie brzegi liści formując paczuszki (jak nasze gołąbki). Z jednego liścia wyciąć cienkie paseczki i przewiązać każdego “gołąbka”.
W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Ułożyć w nim kukurydziane “gołąbki” przykrywając je pozostałymi liśćmi kukurydzy. Gotować na parze na małym ogniu ok 35 minut.
Ostry sos pomidorowy:
Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu z dodatkiem wody przez 3-5 minut.
Zdjąć z ognia. Dodać sok z limonki i kolendrę. Doprawić solą.
Humitas serwuje się na ciepło i podaje z ostrym sosem pomidorowym. Sos podaje się na zimno lub na ciepło w zależności od upodobań.