ARGENTYNA: HUMITAS, czyli kukurydziane gołąbki

Humitas są bardzo popularną przekąską w Ameryce Południowej. Spotyka się je w kuchni argentyńskiej, chilijskiej, ekwadorskiej, peruwiańskiej czy boliwijskiej. W zależności od regionu przyrządza się je na słodko lub słono. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie. Ja podaję przepis na słone humitas prosto z północnej Argentyny (prowincja Salta) przyrządzane na parze.

Kukurydziane “gołąbki” podaje się z ostrym sosem z owoców tamarillo, niestety niedostępnym w Polsce. Zamiast tamarillo, możemy użyć po prostu pomidorów!

Humitas świetnie się prezentują jako przekąska, są bardzo sycące i pyszne.

Składniki (4 osoby):

Farsz:

5 kolb kukurydzy z liścmi

50 g startego żółtego sera lub 1 kulka mozarelli

1 duża posiekana cebula

1 łyżeczka nasion kolendry (jeśli nie posiadamy nasion, możemy użyć świeżą, posiekaną kolendrę)

2 posiekane ząbki czosnku

1 filiżanka mąki kukurydzianej

3 łyżki śmietany 18%

2 jajka

Sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia

Ostry sos pomidorowy:

4 dojrzałe pomidory (lub owoce tamarillo)

Mała papryczka chili

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka wody

Sól do smaku

Wykonanie:

Humitas

Obrać kolby kukurydzy z liści i wyłuskać ziarna. Należy uważać, aby nie naruszyć liści. Będą nam potrzebne, aby umieścić w nich farsz.

Liście kukurydzy gotować we wrzącej wodzie aż zmiękkną. Odstawić na talerz.do wystygnięcia.

Kukurydzę, cebulę, ser, czosnek, kolendrę, mąkę kukurydzianą i śmietanę umieścić w mikserze (lub w garnku i użyć blendera) i miksować aż powstanie pure. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rozłożyć duże liście kukurydzy (jeśli będą małe, należy złączyć dwa liście nakładając jeden na drugi) i umieścić w każdym z nich po 1 kopiastej łyżce pure. Zawinąć dokładnie brzegi liści formując paczuszki (jak nasze gołąbki). Z jednego liścia wyciąć cienkie paseczki i przewiązać każdego “gołąbka”.

W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Ułożyć w nim kukurydziane “gołąbki” przykrywając je pozostałymi liśćmi kukurydzy. Gotować na parze na małym ogniu ok 35 minut.

Ostry sos pomidorowy:

Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu z dodatkiem wody przez 3-5 minut.

Zdjąć z ognia. Dodać sok z limonki i kolendrę. Doprawić solą.

Humitas serwuje się na ciepło i podaje z ostrym sosem pomidorowym. Sos podaje się na zimno lub na ciepło w zależności od upodobań.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Humitas


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /domains/miaventura.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *