ARGENTYNA: CIASTO ZIEMNIACZANE

Pastel de papa, Argentyna

CIASTO ZIEMNIACZANE na słodko-słono, czyli „pastel de papa” od Mamy mojej przyjaciółki Maríangeles.

To typowe argentyńskie danie zaskakuje składnikami i smakiem. Naprawdę warto spróbować!

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki

100 g masła w temperaturze pokojowej

Sól, zimna woda (ok. 0,5 szklanki)

Farsz:

1 kg ziemniaków

750 g mielonego mięsa

2 cebule

3 jajka ugotowane na twardo

1 jajko surowe

Kilka zielonych oliwek

¼ szklanki cukru pomieszanego z cynamonem (w stosunku 2/3 do 1/3)

Sól, pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, olej słonecznikowy, łyżka masła (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać i dodać posiekane masło. Doprawić szczyptą soli. Dodawać wodę i wyrabiać aż powstanie jednolita, miękka masa. Gotowe ciasto można wstawić na 30 minut do lodówki pod przykryciem z folii.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do tart.

Farsz:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. W między czasie, na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę aż będzie miękka. Dodać mięso i całość doprawić solą, pieprzem, oregano i czerwoną papryczką. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, rozdrobnić je na puree z dodatkiem oleju lub masła. Do ziemniaków dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji, jednak ziemniaki muszą być słodkie!).

Usmażone z cebulą mięso wyłożyć na zawczasu przygotowane ciasto w naczyniu do tart. Na mięso wyłożyć masę ziemniaczaną. Na wierzchu wysypać pokrojone w kostkę jajka na twardo i pokrojone w plasterki oliwki. Posmarować całość roztrzepanym jajkiem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 30-40 minut.

Smacznego!

Pastel de papa, Argentyna
Pastel de papa, Argentyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *