CIASTO ZIEMNIACZANE na słodko-słono, czyli „pastel de papa” od Mamy mojej przyjaciółki Maríangeles.
To typowe argentyńskie danie zaskakuje składnikami i smakiem. Naprawdę warto spróbować!
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
Sól, zimna woda (ok. 0,5 szklanki)
Farsz:
1 kg ziemniaków
750 g mielonego mięsa
2 cebule
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
Kilka zielonych oliwek
¼ szklanki cukru pomieszanego z cynamonem (w stosunku 2/3 do 1/3)
Sól, pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, olej słonecznikowy, łyżka masła (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać i dodać posiekane masło. Doprawić szczyptą soli. Dodawać wodę i wyrabiać aż powstanie jednolita, miękka masa. Gotowe ciasto można wstawić na 30 minut do lodówki pod przykryciem z folii.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do tart.
Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. W między czasie, na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę aż będzie miękka. Dodać mięso i całość doprawić solą, pieprzem, oregano i czerwoną papryczką. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, rozdrobnić je na puree z dodatkiem oleju lub masła. Do ziemniaków dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji, jednak ziemniaki muszą być słodkie!).
Usmażone z cebulą mięso wyłożyć na zawczasu przygotowane ciasto w naczyniu do tart. Na mięso wyłożyć masę ziemniaczaną. Na wierzchu wysypać pokrojone w kostkę jajka na twardo i pokrojone w plasterki oliwki. Posmarować całość roztrzepanym jajkiem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 30-40 minut.
Smacznego!