Cuy al horno, czyli świnka morska z pieca jest typowym peruwiańskim daniem z Cusco. W niektórych andyjskich wioskach nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.
Jedną z ciekawostek jest fakt, że świnkę morską wykorzystuje się jako tradycyjny lokalizator choroby. Ciało chorego pociera się świnką morską, aby następnie, poprzez korpus zwierzaka zobaczyć, gdzie zlokalizowana jest choroba.
Póki co jest to jedyny przepis na mojej stronie, którego sama nie wypróbowałam… Zapewniono mnie jednak, że przepis jest sprawdzony. Jacyś odważni?
Składniki (2 osoby):
2 świnki morskie*
3 ząbki czosnku
½ papryczki chili lub chili w proszku
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki suszonego huacatay**
Sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę chili drobno posiekać (jeśli jej używamy). Do miseczki wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodać czosnek, papryczkę chili (lub chili w proszku), huacatay, kminek, sól i pieprz do smaku. Powstałą mieszanką natrzeć z każdej strony uprzednio przygotowane mięso świnki morskiej. Marynować przez 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C i piec świnkę aż będzie rumiana na wierzchu.
Świnkę morską podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz z pikantnym sosem uchucuta, którego podstawę stanowią rocoto (rodzaj pikantnej papryki) oraz sachatomate (inaczej zwana tamarillo, polska nazwa to cyfomandra grubolistna lub pomidor drzewiasty)
Podaję zbliżony przepis na sos uchucuta z wykorzystaniem rodzimych produktów:
Składniki:
150 g papryki
1 czerwona cebula
80 g białego sera (lub sera feta)
80 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżeczka huacatay
Kilka gałązek kolendry
6 krakersów Wykonanie:
Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Ser rozdrobnić widelcem. Następnie, wszystkie składniki oprócz krakersów umieścić w pojemniku od blendera. Blendować do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać krakersy. Ponownie blendować aż do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!
*Świnka morska – wybaczcie, jednak nie podejmuję się podania przepisu na oprawienie świnki morskiej
**Huacatay jest rośliną uprawianą w Ameryce Południowej i nazywaną również „czarnym pieprzem”. Jest bardzo aromatyczna, dlatego stosuje się ją przy produkcji różnego rodzaju olejków, a w Peru używana jest jako popularna przyprawa do mięs. Spotyka się ją w Europie (jest uprawiana np. we Francji). Istnieje również pod postacią pasty, tzw. black mint paste.