PERU: PISCO SOUR

Pisco sour, Peru

Pisco Sour jest narodowym, alkoholowym napojem  typu brandy w Peru. Chile również rości sobie do niego prawo. Oba kraje od lat toczą walkę o to, gdzie pierwszy wyprodukowano ten niezwykle popularny trunek ze sfermentowanych i destylowanych winogron.

Drink jest pyszny i idealny na każdą imprezę! Zachęcam do skosztowania!

Składniki (4 osoby):

2 szklanki pisco (jeśli nie posiadamy pisco, możemy zastąpić go brandy lub wódką)

½ szklanki cukru trzcinowego

2 białka z jaj kurzych

Sok z 4 limonek

1 filiżanka lodu w kostkach

Szczypta cynamonu do dekoracji

Kilka kropel angostury

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz angostury i cynamonu umieścić w shakerze lub blenderze. Wstrząsnąć aż pojawi się piana z białek. Następnie przelać płyn przez sitko do szklanek. Do każdej szklanki z napojem dodać po dwie krople angostury. Posypać cynamonem do dekoracji.

Koktajl można urozmaicić zastępując sok z limonki sokiem z marakui.

Smacznego!

Pisco sour, Peru
Pisco sour, Peru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *