Pisco Sour jest narodowym, alkoholowym napojem typu brandy w Peru. Chile również rości sobie do niego prawo. Oba kraje od lat toczą walkę o to, gdzie pierwszy wyprodukowano ten niezwykle popularny trunek ze sfermentowanych i destylowanych winogron.
Drink jest pyszny i idealny na każdą imprezę! Zachęcam do skosztowania!
Składniki (4 osoby):
2 szklanki pisco (jeśli nie posiadamy pisco, możemy zastąpić go brandy lub wódką)
½ szklanki cukru trzcinowego
2 białka z jaj kurzych
Sok z 4 limonek
1 filiżanka lodu w kostkach
Szczypta cynamonu do dekoracji
Kilka kropel angostury
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz angostury i cynamonu umieścić w shakerze lub blenderze. Wstrząsnąć aż pojawi się piana z białek. Następnie przelać płyn przez sitko do szklanek. Do każdej szklanki z napojem dodać po dwie krople angostury. Posypać cynamonem do dekoracji.
Koktajl można urozmaicić zastępując sok z limonki sokiem z marakui.
Smacznego!