To typowe peruwiańskie danie, będące dumą tutejszej kuchni, przypomina mi… naszego śledzika! Jest jednak podstawowa różnica: ceviche jest bogatsze w składniki, a tym samym w aromaty i musi być pikantne. Przeważnie podawane jest jako danie główne, któremu po prostu ciężko się oprzeć!
Składniki (4 osoby):
1 kg filetów z surowej białej ryby (np. sola, dorsz, mintaj)
1 duża czerwona cebula
Sok z 1 limonki lub cytryny
Kolendra
Papryczka chili (w wersji peruwiańskiej stosuje się tzw. papryczkę ají)
Ugotowana lub uprażona kukurydza
3-4 słodkie ziemniaki (w Peru jest to odmiana camote)
Sól
Kilka liści sałaty do ozdoby
Wykonanie:
Rybę umyć i pokroić w 1,5 cm kostkę. Do ceramicznej miski włożyć rybę, dodać papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki. Posolić do smaku.
Cebulę pokroić cieniutko w piórka, opłukać kilka razy w wodzie, odsączyć i dodać do ryby. Całość zalać sokiem z limonki lub cytryny (sok powinien przykryć rybę) i macerować przez 1 godzinę.
W między czasie obrać i ugotować słodkie ziemniaki i kukurydzę.
Danie podawać na liściach sałaty z dodatkiem ziemniaków i kukurydzy, posypując je na wierzchu posiekaną kolendrą.
Smacznego!