PERU: CEVICHE

Ceviche, na targu w Cusco, Peru

To typowe peruwiańskie danie, będące dumą tutejszej kuchni, przypomina mi… naszego śledzika! Jest jednak podstawowa różnica: ceviche jest bogatsze w składniki, a tym samym w aromaty i musi być pikantne. Przeważnie podawane jest jako danie główne, któremu po prostu ciężko się oprzeć!

Składniki (4 osoby):

1 kg filetów z surowej białej ryby (np. sola, dorsz, mintaj)

1 duża czerwona cebula

Sok z 1 limonki lub cytryny

Kolendra

Papryczka chili (w wersji peruwiańskiej stosuje się tzw. papryczkę ají)

Ugotowana lub uprażona kukurydza

3-4 słodkie ziemniaki (w Peru jest to odmiana camote)

Sól

Kilka liści sałaty do ozdoby

Wykonanie:

Rybę umyć i pokroić w 1,5 cm kostkę. Do ceramicznej miski włożyć rybę, dodać papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki. Posolić do smaku.

Cebulę pokroić cieniutko w piórka, opłukać kilka razy w wodzie, odsączyć i dodać do ryby. Całość zalać sokiem z limonki lub cytryny (sok powinien przykryć rybę) i macerować przez 1 godzinę.

W między czasie obrać i ugotować słodkie ziemniaki i kukurydzę.

Danie podawać na liściach sałaty z dodatkiem ziemniaków i kukurydzy, posypując je na wierzchu posiekaną kolendrą.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceviche, na targu w Cusco, Peru
Ceviche, na targu w Cusco, Peru
Ceviche, na targu w Cusco, Peru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *