AMAZONIA: SMAŻONE BANANY

Smażone banany są obecne na każdym talerzu w Amazonii. Są pyszną przekąską i idealnym dodatkiem do dań głównych i kanapek. Jednym słowem: są niezastąpione. Przeważnie smaży się duże, jeszcze niedojrzałe, zielone banany.

Można je jeść na słodko, jednak największą popularnością cieszą się smażone banany z dodatkiem soli.

Składniki:

6 bananów

Olej, cukier lub sól

Świeżo starty imbir

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy w poprzek na pół. Można je też pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek lub w rondelki. Im cieniej pokrojony banan, tym będzie bardziej chrupiący. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy przygotowane banany (powinny pływać w tłuszczu). Smażymy ok. 5-6 minut z każdej strony.

Po zdjęciu z patelni odkładamy banany na pergamin, do wchłonięcia tłuszczu i ostygnięcia. W zależności od upodobań usmażone banany posypujemy solą lub cukrem.

Wersja zdecydowanie NIE peruwiańska (ale pyszna i wymyślona przez moją koleżankę Anię): podczas smażenia posypujemy banany świeżo startym imbirem. Będą bardziej aromatyczne!

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Obiad. Amazonia, Peru
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na targu, Amazonia, Peru
Na targu, Amazonia, Peru
Na targu, Amazonia, Peru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pucallpa, peruwiańska część Amazonii
Pucallpa, peruwiańska część Amazonii

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *