Smażone banany są obecne na każdym talerzu w Amazonii. Są pyszną przekąską i idealnym dodatkiem do dań głównych i kanapek. Jednym słowem: są niezastąpione. Przeważnie smaży się duże, jeszcze niedojrzałe, zielone banany.
Można je jeść na słodko, jednak największą popularnością cieszą się smażone banany z dodatkiem soli.
Składniki:
6 bananów
Olej, cukier lub sól
Świeżo starty imbir
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki i kroimy w poprzek na pół. Można je też pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek lub w rondelki. Im cieniej pokrojony banan, tym będzie bardziej chrupiący. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy przygotowane banany (powinny pływać w tłuszczu). Smażymy ok. 5-6 minut z każdej strony.
Po zdjęciu z patelni odkładamy banany na pergamin, do wchłonięcia tłuszczu i ostygnięcia. W zależności od upodobań usmażone banany posypujemy solą lub cukrem.
Wersja zdecydowanie NIE peruwiańska (ale pyszna i wymyślona przez moją koleżankę Anię): podczas smażenia posypujemy banany świeżo startym imbirem. Będą bardziej aromatyczne!
Smacznego!