KOLUMBIA: RYBA W SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO

Ryba w mleczku kokosowym, Laeticia, Amazonia, Kolumbia

Potrawy rybne w sosie z mleczka kokosowego są nieodzownym składnikiem kuchni w amazońskiej części Kolumbii i Brazylii. Danie przygotowuje się często z mięsa piraruku (inaczej zwanej arapaima lub paiche), która jest jedną z największych słodkowodnych ryb świata, żyje w Amazonce i jest tutejszym przysmakiem.

Podaję przepis na kolumbijską wersję dania, prosto z amazońskiego miasta Leticia:

Składniki (4 osoby):

4 duże filety białej ryby (np. sola, mintaj lub morszczuk)

1 szklanka mleczka kokosowego

1 czerwona lub żółta papryka

1 mała papryczka chili

1 niewielka cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

Trochę mąki do obtoczenia ryby

Sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Rybę dokładnie umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać 4 łyżki oliwy, dodać sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Włożyć rybę i marynować pod przykryciem z folii przez 1 godzinę.

W między czasie posiekać drobno cebulę, a paprykę oraz papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki.

Rybę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać łyżkę masła i smażyć rybę z każdej strony przez ok. 2 minuty. Dodać cebulę, paprykę i papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut aż ryba będzie zarumieniona, a warzywa na wpół miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać mleczko kokosowe. Gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje.

W wersji polskiej potrawę można posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

Rybę podaje się z ryżem i obowiązkowo ze smażonymi bananami!

Smacznego!

P.S. W jednej restauracji ryba była obtoczona w surowym żółtku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nieodzowny dodatek każdego dania w Ameryce Południowej: smażone banany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *