Potrawy rybne w sosie z mleczka kokosowego są nieodzownym składnikiem kuchni w amazońskiej części Kolumbii i Brazylii. Danie przygotowuje się często z mięsa piraruku (inaczej zwanej arapaima lub paiche), która jest jedną z największych słodkowodnych ryb świata, żyje w Amazonce i jest tutejszym przysmakiem.
Podaję przepis na kolumbijską wersję dania, prosto z amazońskiego miasta Leticia:
Składniki (4 osoby):
4 duże filety białej ryby (np. sola, mintaj lub morszczuk)
1 szklanka mleczka kokosowego
1 czerwona lub żółta papryka
1 mała papryczka chili
1 niewielka cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Trochę mąki do obtoczenia ryby
Sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Rybę dokładnie umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać 4 łyżki oliwy, dodać sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Włożyć rybę i marynować pod przykryciem z folii przez 1 godzinę.
W między czasie posiekać drobno cebulę, a paprykę oraz papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki.
Rybę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać łyżkę masła i smażyć rybę z każdej strony przez ok. 2 minuty. Dodać cebulę, paprykę i papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut aż ryba będzie zarumieniona, a warzywa na wpół miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać mleczko kokosowe. Gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
W wersji polskiej potrawę można posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.
Rybę podaje się z ryżem i obowiązkowo ze smażonymi bananami!
Smacznego!
P.S. W jednej restauracji ryba była obtoczona w surowym żółtku