CHILE: PASTEL DE CHOCLO, CZYLI TARTA KUKURYDZIANA

Chile, Valparaiso, pastel de choco

Pastel de chochlo, czyli „tarta kukurydziana” jest zdecydowanie daniem flagowym w Chile. Przepis pochodzi z restauracji „Pimentón” z kolorowego, nadmorskiego miasta Valparaíso w Chile.

Składniki: (4 osoby)

6 kolb kukurydzy

1 pierś z kurczaka

250 g zmielonej wołowiny

1 duża cebula

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

8 czarnych oliwek

Kilka listków świeżej bazylii

0,5 łyżeczki kminku

1 łyżka cukru

Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wołowinę doprawić czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez kolejne 10 minut.

Kurczaka umyć i pokroić w małą w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oddzielnej patelni aż mięso będzie miękkie.

Następnie obrać kolby kukurydzy z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.

Naczynie do tart wysmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę z połowy kukurydzianego puree. Następnie warstwę wołowiny i kurczaka. Mięso posypać pokrojonymi w krążki oliwkami. Na końcu wyłożyć pozostałą część kukurydzianego puree. Wierzch posypać cukrem (nie jest to konieczne).

Potrawę włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać na ciepło.

PASTELERA DE CHOCLO, CZYLI „PUREE KUKURYDZIANE” –  WERSJA WEGETARIAŃSKA (ZE ZDJĘCIA):

Jest to tzw. biedniejsza wersja dania (kiedyś spożywana na wsiach, dzisiaj jest popularnym daniem w okresie letnim). Puree kukurydziane może służyć jako dodatek do ryby czy mięsa, zamiast ryżu i ziemniaków. W Chile podaje się je jako danie główne z dodatkiem świeżych pomidorów lub z tzw. ensalada chilena (sałatką chilijską), czasem z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórek. Dla mnie danie jest trochę za mdłe, można spróbować je doprawić np. ostrą papryką.

Składniki: (4 osoby)

6 kolb kukurydzy

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

Kilka listków świeżej bazylii

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy, cukier i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.

Naczynie do tart wysmarować masłem. Wyłożyć kukurydziane puree. Piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, według uznania.

ENSALADA CHILENA, CZYLI SAŁATKA CHILIJSKA

Ta genialna w swojej prostocie sałatka, stanowi nieodzowny dodatek do każdego dania w Chile:

Składniki (4 osoby):

4 pomidory

1 cebula

1 łyżeczka świeżej, posiekanej kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć posiekaną w piórka cebulę i posiekaną kolendrę. Oblać oliwą i oprószyć solą i pieprzem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restauracja „Pimentón”, Valparaiso, Chile
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /domains/miaventura.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *