Pastel de chochlo, czyli „tarta kukurydziana” jest zdecydowanie daniem flagowym w Chile. Przepis pochodzi z restauracji „Pimentón” z kolorowego, nadmorskiego miasta Valparaíso w Chile.
Składniki: (4 osoby)
6 kolb kukurydzy
1 pierś z kurczaka
250 g zmielonej wołowiny
1 duża cebula
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
8 czarnych oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka cukru
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Wołowinę doprawić czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez kolejne 10 minut.
Kurczaka umyć i pokroić w małą w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oddzielnej patelni aż mięso będzie miękkie.
Następnie obrać kolby kukurydzy z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.
Naczynie do tart wysmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę z połowy kukurydzianego puree. Następnie warstwę wołowiny i kurczaka. Mięso posypać pokrojonymi w krążki oliwkami. Na końcu wyłożyć pozostałą część kukurydzianego puree. Wierzch posypać cukrem (nie jest to konieczne).
Potrawę włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać na ciepło.
PASTELERA DE CHOCLO, CZYLI „PUREE KUKURYDZIANE” – WERSJA WEGETARIAŃSKA (ZE ZDJĘCIA):
Jest to tzw. biedniejsza wersja dania (kiedyś spożywana na wsiach, dzisiaj jest popularnym daniem w okresie letnim). Puree kukurydziane może służyć jako dodatek do ryby czy mięsa, zamiast ryżu i ziemniaków. W Chile podaje się je jako danie główne z dodatkiem świeżych pomidorów lub z tzw. ensalada chilena (sałatką chilijską), czasem z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórek. Dla mnie danie jest trochę za mdłe, można spróbować je doprawić np. ostrą papryką.
Składniki: (4 osoby)
6 kolb kukurydzy
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Kilka listków świeżej bazylii
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy, cukier i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.
Naczynie do tart wysmarować masłem. Wyłożyć kukurydziane puree. Piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, według uznania.
ENSALADA CHILENA, CZYLI SAŁATKA CHILIJSKA
Ta genialna w swojej prostocie sałatka, stanowi nieodzowny dodatek do każdego dania w Chile:
Składniki (4 osoby):
4 pomidory
1 cebula
1 łyżeczka świeżej, posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć posiekaną w piórka cebulę i posiekaną kolendrę. Oblać oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Smacznego!