CHILE: PASTEL DE CHOCLO, CZYLI TARTA KUKURYDZIANA

Chile, Valparaiso, pastel de choco

Pastel de chochlo, czyli „tarta kukurydziana” jest zdecydowanie daniem flagowym w Chile. Przepis pochodzi z restauracji „Pimentón” z kolorowego, nadmorskiego miasta Valparaíso w Chile.

Składniki: (4 osoby)

6 kolb kukurydzy

1 pierś z kurczaka

250 g zmielonej wołowiny

1 duża cebula

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

8 czarnych oliwek

Kilka listków świeżej bazylii

0,5 łyżeczki kminku

1 łyżka cukru

Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wołowinę doprawić czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez kolejne 10 minut.

Kurczaka umyć i pokroić w małą w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oddzielnej patelni aż mięso będzie miękkie.

Następnie obrać kolby kukurydzy z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.

Naczynie do tart wysmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę z połowy kukurydzianego puree. Następnie warstwę wołowiny i kurczaka. Mięso posypać pokrojonymi w krążki oliwkami. Na końcu wyłożyć pozostałą część kukurydzianego puree. Wierzch posypać cukrem (nie jest to konieczne).

Potrawę włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać na ciepło.

PASTELERA DE CHOCLO, CZYLI „PUREE KUKURYDZIANE” –  WERSJA WEGETARIAŃSKA (ZE ZDJĘCIA):

Jest to tzw. biedniejsza wersja dania (kiedyś spożywana na wsiach, dzisiaj jest popularnym daniem w okresie letnim). Puree kukurydziane może służyć jako dodatek do ryby czy mięsa, zamiast ryżu i ziemniaków. W Chile podaje się je jako danie główne z dodatkiem świeżych pomidorów lub z tzw. ensalada chilena (sałatką chilijską), czasem z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórek. Dla mnie danie jest trochę za mdłe, można spróbować je doprawić np. ostrą papryką.

Składniki: (4 osoby)

6 kolb kukurydzy

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

Kilka listków świeżej bazylii

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć. Wyłuskać ziarna. Do garnka włożyć ziarna kukurydzy, cukier i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do powstania puree. Zdjąć z ognia. Dodać masło oraz drobno posiekaną bazylię. Całość wymieszać.

Naczynie do tart wysmarować masłem. Wyłożyć kukurydziane puree. Piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, według uznania.

ENSALADA CHILENA, CZYLI SAŁATKA CHILIJSKA

Ta genialna w swojej prostocie sałatka, stanowi nieodzowny dodatek do każdego dania w Chile:

Składniki (4 osoby):

4 pomidory

1 cebula

1 łyżeczka świeżej, posiekanej kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć posiekaną w piórka cebulę i posiekaną kolendrę. Oblać oliwą i oprószyć solą i pieprzem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restauracja „Pimentón”, Valparaiso, Chile
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *