BOLIWIA: ZUPA Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

Zupa z orzeszków ziemnych, Boliwia

Sopa de maní, czyli zupa z orzeszków ziemnych jest jedną z moich ulubionych boliwijskich zup. Jest aksamitna w smaku i bogata w smaki. Zdecydowanie wolę ją w wersji z pływającymi orzeszkami i warzywami, a nie w wersji kremowej. I taką właśnie przedstawiam.

Składniki (duży garnek):

1 szklanka zmielonych białych (surowych) orzeszków ziemnych oraz kilka całych*

Baranina lub wołowina z kością do przygotowania bulionu (w wersji wegetariańskiej należy zastąpić mięso gotowym bulionem warzywnym)

5 ziemniaków

1 cebula

1 marchewka

0,5 szklanki zielonego groszku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka oregano

Posiekana zielona pietruszka

Oliwa, sól i pieprz do smaku

Makaron np. świderki (opcjonalnie)**

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i przekroić na 4 części. Cebulę posiekać i smażyć przez chwilę na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodać oregano, kminek i dokończyć smażenie cebuli, aż będzie miękka. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Do dużego garnka wlać 3 litry wody. Zanim woda zacznie wrzeć należy wrzucić do garnka mięso. Po zagotowaniu się wody, dodprawić solą. (Jeśli nie używamy mięsa, wrzućmy 2 warzywne kostki rosołowe, aby powstał bulion). Dodać cebulę z przyprawami, marchewkę i czosnek. Na końcu dodać orzeszki ziemne. Wymieszać dopiero po ponownym zagotowaniu się wody. W przeciwnym wypadku orzeszki zostawią dziwny posmak. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać zielony groszek i ziemniaki. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną zieloną pietruszką.

*Surowe (niesolone) orzeszki można kupić w sklepach np. z orientalną żywnością. Można je uprażyć przed zmieleniem, wtedy smak zupy będzie wyrazistszy. Orzeszki powinny być zmielone na jednolitą masę. W trakcie mielenia można dodać 2-3 łyżezki wody, masa lepiej się zmieli. Ja w jednym hostelu ugotowałam zupę z dodatkiem 2 łyżek masła orzechowego (oczywiście jedna z Amerykanek miała je w swoim plecaku!), smakowało bardzo dobrze!

**W Boliwii zupę podaję się dodatkowo z ryżem, makaronem i/lub frytkami. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo ugotować trochę makaronu i ryżu i podawać jak nasze zupy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *