El plato paceño jest typowym i bardzo popularnym daniem w stolicy Boliwii, serwowanym niemalże w każdej restauracji czy ulicznej garkuchni. W wersji oryginalnej było daniem wegetariańskim. Z biegiem czasu wkradła się do niego wołowina i aktualnie w La Paz podaje się je właściwie jedynie z mięsem.
Skłaniki (4 osoby):
4 kolby kukurydzy
200 g bobu (w wersji oryginalnej stosuje się tzw. habas, czyli fasolę limeńską (półksiężycową)
8 ziemniaków
100 g żółtego sera pokrojonego w 4 grube plastry
4 grube plastry wołowiny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka anyżku
1 jajko
Sól, pieprz, oliwa, mąka do obtoczenia sera i mięsa
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę dodając cukier i anyżek. Dokładnie umyć kukurydzę, bób i ziemniaki w mundurkach. Wrzucić do wody kolby kukurydzy uprzednio obrane z liści i bób w szypułkach. Gotować do zmięknięcia. W drugim garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach.
W między czasie umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyć z każdej strony solą i pieprzem oraz obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Smażyć na rozgrzanej oliwie uważając, aby mięso za bardzo nie stwardniało.
Na talerzu roztrzepać widelcem jajko. Obtoczyć w nim pokrojony w plastry ser. Następnie obtoczyć go w mące. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć ser z każdej strony aż do zrumienienia.
Na talerzach rozłożyć po 1 kolbie kukurydzy, 2 ziemniakach, 1 kawałku sera i mięsa oraz dodać bób.
El plato paceño podaje się z ostrym sosem na bazie locotos, warzywa przypominającego paprykę i uprawianego w Ameryce Południowej i Środkowej. My możemy podawać go z ostrym, pomidorowym sosem z dodatkiem chili:
Składniki:
4 dojrzałe pomidory
Mała papryczka chili
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka wody
Sól do smaku
Wykonanie:
Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu z dodatkiem wody przez 3-5 minut.
Zdjąć z ognia. Dodać sok z limonki i kolendrę. Doprawić solą.