BOLIWIA: PLATO PACEÑO, CZYLI DANIE Z LA PAZ

Plato paceño, La Paz, Boliwia

El plato paceño jest typowym i bardzo popularnym daniem w stolicy Boliwii, serwowanym niemalże w każdej restauracji czy ulicznej garkuchni. W wersji oryginalnej było daniem wegetariańskim. Z biegiem czasu wkradła się do niego wołowina i aktualnie w La Paz podaje się je właściwie jedynie z mięsem.

Skłaniki (4 osoby):

4 kolby kukurydzy

200 g bobu (w wersji oryginalnej stosuje się tzw. habas, czyli fasolę limeńską (półksiężycową)

8 ziemniaków

100 g żółtego sera pokrojonego w 4 grube plastry

4 grube plastry wołowiny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka anyżku

1 jajko

Sól, pieprz, oliwa, mąka do obtoczenia sera i mięsa

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować wodę dodając cukier i anyżek. Dokładnie umyć kukurydzę, bób i ziemniaki w mundurkach. Wrzucić do wody kolby kukurydzy uprzednio obrane z liści i bób w szypułkach. Gotować do zmięknięcia. W drugim garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach.

W między czasie umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyć z każdej strony solą i pieprzem oraz obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Smażyć na rozgrzanej oliwie uważając, aby mięso za bardzo nie stwardniało.

Na talerzu roztrzepać widelcem jajko. Obtoczyć w nim pokrojony w plastry ser. Następnie obtoczyć go w mące. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć ser z każdej strony aż do zrumienienia.

Na talerzach rozłożyć po 1 kolbie kukurydzy, 2 ziemniakach, 1 kawałku sera i mięsa oraz dodać bób.

El plato paceño podaje się z ostrym sosem na bazie locotos, warzywa przypominającego paprykę i uprawianego w Ameryce Południowej i Środkowej. My możemy podawać go z ostrym, pomidorowym sosem z dodatkiem chili:

Składniki:

4 dojrzałe pomidory

Mała papryczka chili

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka wody

Sól do smaku

Wykonanie:

Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu z dodatkiem wody przez 3-5 minut.

Zdjąć z ognia. Dodać sok z limonki i kolendrę. Doprawić solą.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *