ARGENTYNA: OZORKI W SOSIE WINEGRET

Domowe ozorki marynowane, Mendoza, Argentyna

A może by tak przygotować ozorki na przystawkę? Brzmi znajomo?

Prawie! Ozorki w wersji argentyńskiej są marynowane, pikantne i jednocześnie delikatne, banalnie proste w przygotowaniu oraz przepyszne!

Składniki (4 osoby):

4 ozorki

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

Papryczka chili

1 ząbek czosnku

Kilka gałązek zielonej pietruszki

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ozorki dokładnie umyć i gotować we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut. Zmienić wodę i powtórnie gotować aż ozorki będą miękkie. Po ugotowaniu zdjąć z nich skórę i pokroić w 1 cm plasterki. Oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę chili i zieloną pietruszkę bardzo drobno posiekać. Do słoiczka wlać oliwę z oliwek i ocet winny. Dodać pozostałe składniki. Zamknąć słoiczek i energicznie wstrząsać aż wszystkie składniki się połączą.

Ozorki umieścić w miseczce i zalać gotowym sosem. Marynować w lodówce pod przykryciem z folii przez min. 2 godziny (można marynować przez całą noc, wtedy składniki jeszcze lepiej się przegryzą).

Ozorki podawać na zimno z białym pieczywem.

Smacznego!

Ozorki marynowane, Mendoza, Argentyna
Ozorki marynowane, Mendoza, Argentyna

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *