ARGENTYNA, BOLIWIA, PERU: EMPANADAS czyli pierożki

Empanadas to rodzaj pierożków nadziewanych różnymi farszami. Oprócz mięsa z grilla jest to podstawowe danie w Argentynie, spotykane na każdym rogu ulicy.

Empanadas są obecne w całej Ameryce Południowej, różnią się nazwą (jak te z Boliwii, gdzie nazywa się je salteñas), farszem czy sposobem doprawienia. Te klasyczne przygotowywane są z farszem mięsnym. Przyrządza się je również z farszem serowym z dodatkiem szynki, z farszem z kukurydzy czy warzyw. W Chile bardzo popularne są empanadas nadziewane owocami morza lub tuńczykiem.

Nadają się na mniejszy i większy głód. Podaje się je na ciepło i na zimno. Są pyszne, proste w wykonaniu i od kiedy ich skosztowałam, nie mogę się bez nich obejść!

Podaję przepis na 3 klasyczne farsze w Argentynie:

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

100 g masła w temperaturze pokojowej

Sól, zimna woda (ok. 0,5 szklanki)

Mąkę przesiać i dodać posiekane masło. Doprawić szczyptą soli. Dodać wodę i wyrabiać aż powstanie jednolita, miękka masa. Gotowe ciasto można wstawić na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem z folii.

Ciasto rozwałkować i wycinać z niego duże koła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Empanadas, farsz kukurydziany

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Farsz z kukurydzy:

1 duża puszka kukurydzy lub 2 kolby kukurydzy

Ser mozarella (pół kulki)

2 marchewki

Sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko posłodzonej wodzie. Kukurydzę smażyć na patelni aż się „rozpadnie”, dodać ugotowaną marchewkę i ser pokrojony w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Empanadas, farsz caprese

Farsz caprese:

5 pomidorów

2 duże kulki sera mozarella

Oregano, sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i następnie pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Przygotowane składniki umieścić w salaterce, doprawić oregano, solą i pieprzem. Wymieszać.

Farsz mięsny:

300 g mięsa mielonego

2 cebule

Sól, pieprz, olej do smażenia

Cebule obrać i drobno pokroić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka. Dodać mięso, doprawić i smażyć aż mięso będzie gotowe.

Wykonanie:

Na wycięte w koła ciasto nakładamy po łyżce wybranego farszu. Lepimy jak nasze pierogi i układamy na blaszce do pieczenia. Opcjonalnie możemy posmarować empanadas roztrzepanym jajkiem. Będą bardziej złociste i świecące. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 20-30 minut.

Smacznego!

Empanadas, idealna przekąska, tu: w drodze na Isla del Sol (Wyspę Słońca), Boliwia
Empanadas, idealna przekąska, tu: w drodze na Isla del Sol (Wyspę Słońca), Boliwia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Empanadas, Boliwia
Empanadas, Argentyna
Empanadas, Argentyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *