Empanadas to rodzaj pierożków nadziewanych różnymi farszami. Oprócz mięsa z grilla jest to podstawowe danie w Argentynie, spotykane na każdym rogu ulicy.
Empanadas są obecne w całej Ameryce Południowej, różnią się nazwą (jak te z Boliwii, gdzie nazywa się je salteñas), farszem czy sposobem doprawienia. Te klasyczne przygotowywane są z farszem mięsnym. Przyrządza się je również z farszem serowym z dodatkiem szynki, z farszem z kukurydzy czy warzyw. W Chile bardzo popularne są empanadas nadziewane owocami morza lub tuńczykiem.
Nadają się na mniejszy i większy głód. Podaje się je na ciepło i na zimno. Są pyszne, proste w wykonaniu i od kiedy ich skosztowałam, nie mogę się bez nich obejść!
Podaję przepis na 3 klasyczne farsze w Argentynie:
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
Sól, zimna woda (ok. 0,5 szklanki)
Mąkę przesiać i dodać posiekane masło. Doprawić szczyptą soli. Dodać wodę i wyrabiać aż powstanie jednolita, miękka masa. Gotowe ciasto można wstawić na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem z folii.
Ciasto rozwałkować i wycinać z niego duże koła.
Farsz z kukurydzy:
1 duża puszka kukurydzy lub 2 kolby kukurydzy
Ser mozarella (pół kulki)
2 marchewki
Sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko posłodzonej wodzie. Kukurydzę smażyć na patelni aż się „rozpadnie”, dodać ugotowaną marchewkę i ser pokrojony w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz caprese:
5 pomidorów
2 duże kulki sera mozarella
Oregano, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i następnie pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Przygotowane składniki umieścić w salaterce, doprawić oregano, solą i pieprzem. Wymieszać.
Farsz mięsny:
300 g mięsa mielonego
2 cebule
Sól, pieprz, olej do smażenia
Cebule obrać i drobno pokroić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka. Dodać mięso, doprawić i smażyć aż mięso będzie gotowe.
Wykonanie:
Na wycięte w koła ciasto nakładamy po łyżce wybranego farszu. Lepimy jak nasze pierogi i układamy na blaszce do pieczenia. Opcjonalnie możemy posmarować empanadas roztrzepanym jajkiem. Będą bardziej złociste i świecące. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 20-30 minut.
Smacznego!