ARGENTYNA: ALFAJORES

Alfajores, Mendoza, Argentyna

Bez tych typowych, słodkich, lepiących się od kajmaku ciastek (nadzienie to obowiązkowo wszechobecne dulce de leche, czyli kajmak), nie liczy się żaden argentyński deser! Tak naprawdę alfajores są obecne również w Boliwii i Chile, jednak to właśnie w Argentynie urosły do rangi narodowego deseru.

Sami się przekonajcie, ciastka są po prostu pyszne!

Wykonanie:

300 g mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

200 g masła

150 g cukru (ja dodaję mniej)

3 żółtka

2 łyżki koniaku

1 łyżeczka esencji z wanilii

Skórka starta z 2 cytryn

1 puszka kajmaku

Wiórki kokosowe do obtoczenia

Cukier puder

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem mikserem aż powstanie gładka, kremowa masa.

Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując.

Przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i dodać wraz z koniakiem do masy z żółtek i cukru. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać esencję z wanilii, skórki cytrynowe i ponownie wymieszać łyżką (nie ugniatać ciasta). Wstawić do lodówki na 15 minut.

Oprószyć blat mąką i rozwałkować ciasto o grubości ok. 1,5 cm. Następnie, za pomocą wycinarki do ciastek, wycinać kółka o średnicy 3-4 cm.

Wycięte kółka umieszczać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 C.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka należy ostudzić na kratce. Następnie połączyć dwa ciastka za pomocą kajmaku. Brzegi ciastek obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można je też oprószyć cukrem pudrem (nie jest to konieczne).

Smacznego!

Alfajores, Mendoza, Argentyna
Alfajores, Mendoza, Argentyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *